guys, if you are here, view and smile. Any question, do email me izatieayisha.work@gmail.com ~ Thank You people ;)


Sunday, January 28

Apa dream you?



Last week, saya jumpa seorang aunt untuk dapatkan more details pasal takaful. She ask me pasal dream. ' What's your dream zatie'? Then i said, oh susah nak jawab soalan aunt ni. Dream ni ada dalam setiap diri masing2 cuma kita kena usaha untuk tunaikan semua tu.
Okay, dream saya mungkin orang lain ada dan mungkin juga orang tak pernah fikir. Dream saya adalah nak my kids ada ayah yang boleh jaga dia until dia married. Dream lain? Mesti la ada, nak buat umrah dengan family and husband, ada cafe sendiri and also travel without fikir kerja hahaha. Teruk kan tapi itu la dream nya. Now pergi travel or kemana saja, kerja and bos kena fikir setiap masa. Its okay In shaa Allah, kalau kita niat baik dan ikhlas. Mungkin diberi rezeki yang baik juga. Allah itu maha pemurah.

So guys, apa dream you?

Tuesday, January 23

Sambal sardin



Resipi along ai,

Bahan2:
Sardin
Lada kering
Bawang merah
Bawang putih
Asam keping

Cara masak :
First, blend dulu lada kering, bawang merah, bawang putih
Then, tumis la bahan yang dikisar.
Tumis lelama bagi kering, lebih kurang 15-20minit
Masukkan air sikit, then masukkan sardin
Garam sedikit dan gula 2sudu besar.

Okay, kalau takde lada kering.
Boleh guna cili giling, 3sudu besar.
Sediakan mangkuk asing, 3sudu cili giling dan air sedikit
Kacau sebati, masukkan terus gula 2-3sudu
Tumis bawang merah yang dihiris, then masukkan cili giling yang disatukan dengan gula tadi.

Selamat mencuba

Sunday, January 21

Resipi sambal terung berlado



Bahan-bahan :
Terung 2biji ( Potong dadu )
Bawang merah besar 3ulas
Lada hijau besar 6
Belacan
Ikan bilis
Gula 1sudu besar
Garam secukup rasa

Cara masak :
First, blend bawang merah, lada, belacan, ikan bilis
Second, terung masak dulu asing bagi lembut
Third, tumis la bahan yang diblend tadi bagi dia naik bau and kering
Then masukkan gula, garam secukup rasa
Last, baru masukkan terung and kacau sebati bagi hancur terung dengan bahan tumis tu

Okay, actually tips nak lagi sedap.
Bahan yang nak diblend/tumbuk tu goreng dulu
Then baru la blend/tumbuk ia
Blend jangan terlalu hancur
Tumbuk jangan terlalu kuat

Selamat mencuba